TIES478 Demo3

Alla kaikkialla tunnus tarkoittaa omaa käyttäjätunnustasi.

Tehtävät 1, 2 ja 3 voi tehdä missä järjestyksessä tahansa, jos jossain tulee pitkä viive siirry välillä seuraavaan.

Vihje: ennen vaaralliselta tuntuvia levyjärjestelmämuutoksia kannattaa tehdä varmuuskopio levyimagesta (etenkin tehtävissä 14 ja 16 saa helposti koneen boottauskelvottomaan tilaan...).

Ks. myös yhteenveto asennusoptioista täällä.

HUOM. Tehtävät on tarkoitus tehdä kahdessa päivässä, siis keskiviikkona ja torstaina. Torstain demot ovat pakollisia paitsi jos joku oikeasti ehtii tehdä kaikki jo keskiviikkona demotilaisuudessa, ja se pitää silloin muistaa kertoa ennen kuin lähtee keskiviikon demoista.


 1. Asenna virtuaalikoneesi tunnus1 uudestaan muuten samoilla asetuksilla kuin aikaisemminkin, mutta LVM:ää käyttäen, muistia 256MB. Ennen asennusta tarkista paljonko tilaa /usr, /var ja /home käyttävät (du) ja miten iso swap on (cat /proc/swaps). Ota koko vanhan koneen image talteen ennen uudelleenasennusta (vaihda tiedostonimi). Asennuksessa osioi levy käsin ("Manual partitioning") ja käytä LVM:ää, alkuun kuitenkin erillinen pieni 300MB /boot, loppulevy yhtenä osiona (PV:nä), LV:t "root" (/), "usr", "var", "home" ja "swap1", koot aiemmin katsotun mukaan plus vähän (/, /usr ja /var vähintään 400M), kaikki ext4:ää paitsi /boot ext2. Asennuksen jälkeen asenna ja konfiguroi kaikki samat ohjelmat mitä siellä oli aiemminkin. Mounttaa vanha image toiseksi levyksi ja kopioi sieltä /home, /var/www, /etc/ssh ja mahdollisesti valikoituja tiedostoja muualta (/root, /etc, /var/log ...). Poista se kun sitä ei enää tarvita (säilytä toistaiseksi jos olet epävarma).

 2. Asenna virtuaalikoneesi tunnus2 uudestaan muuten samoilla asetuksilla kuin aikaisemminkin (muistia 256MB), mutta käytä levyllä LVM:ää oletusarvoilla ("Use entire disk and use LVM"). Ennen asennusta ota vanhasta koneesta /home, /etc, /var ja /root talteen tar-komennolla ja asennuksen jälkeen palauta sieltä /home, /etc/ssh ja mahdollisesti muuta tarpeellista. Asenna ja konfiguroi taas samat ohjelmat kuin aiemminkin.

 3. Lisää tunnus-bak -koneestasi root-käyttäjän julkinen rsa-avain (id_rsa.pub) tunnus1 ja tunnus2 -koneidesi rootin authorized_keys -tiedostoihin. Varmista kokeilemalla, että tunnus-bak -koneen root pääsee ilman kyselyitä tunnus[12] -koneisiin sekä ssh:lla että rsync:illä. Kokeile koneen nimellä sekä domainin kanssa että ilman (tunnus1 ja tunnus1.student.it.jyu.fi)

 4. Asenna tunnus-bak koneeseen nfs-palvelu (nfs-kernel-server) ja jaa /backup-levy readonly-tilassa virtuaalikoneillesi tunnus1 ja tunnus2 (määritykset tiedostoon /etc/exports, käyttöön komennolla exportfs -a).

 5. Asenna tunnus1 -koneeseen nfs-common ja mounttaa käsin sinne /backup -hakemisto tunnus-bak -koneesta (johonkin tilapäiseen paikkaan). Asenna sitten sinne autofs ja määrittele se automounttaamaan se tarvittaessa polkuun /oma/backup (määritykset /etc/auto.master, /etc/auto.oma, indirect map). Tee sama automount-asetus tunnus2 -koneelle.

 6. Asenna tunnus1 ja tunnus2 -koneisiin nfs-palvelu ja konfiguroi ne niin, että automounttaavat toistensa kotihakemistot näkymään poluissa /oma/home1 ja /oma/home2.

 7. Laajenna tunnus1 -koneen systeemilevyryhmää lisäämällä sinne toinen, 2GB levy. Tarkista vapaa tila ennen ja jälkeen lisäyksen (vgdisplay, vgs).

 8. Siirrä tunnus1-koneessa /usr/local, /var/tmp ja /var/log (pysäytä rsyslogd) omiksi tiedostojärjestelmikseen. Tarkista vapaa levytila (df, vgs), buuttaa ja varmista, että kaikki toimii yhä oikein.
 1. Pienennä tunnus-bak -koneen /home 100MB kokoiseksi. (Vihje: esim. (1) vaihda tunnus0:n kotihakemisto tilapäisesti muualle vipw -komennolla tai (2) lisää toinen käyttäjätunnus jonka kotihakemisto ei ole /home'n alla tai (3) salli tilapäisesti kirjautuminen suoraan roottina tai (4) käytä at-komentoa (asenna se ensin; crontab käy myös) tai (5) käynnistä kone recovery-tilassa (single-user).)

 2. Laajenna tunnus2 -koneen systeemilevyryhmää lisäämällä sinne toinen, 1GB levy. Tarkista vapaa levytila ennen ja jälkeen.

 3. Suurenna äsken lisätty levy 2GB:hen: qemu-img resize jne edellisten demojen tapaan plus LVM:n vaatimat temput (pvresize). Tarkista taas vapaa tila.

 4. Siirrä tunnus2-koneessa /usr ja /var omiksi tiedostojärjestelmikseen.

 5. Vaihda tunnus1 -koneen kahden levyn tilalle yksi isompi (yhtä iso kuin vanhat yhteensä). (Lisää ensin uusi ja poista sitten vanhat.)

 6. tunnus2:n root-tiedostojärjestelmään jäi edellisten tehtävien jäljiltä tyhjää tilaa. Pienennä sitä niin, että tyhjää jää enintään 50%. (Vaikea!)