TIES478 Linux-virtuaalipalvelimen ylläpito

Tenttiohjeita

Tenttitehtävä on siis sitä varten itse kullekin luodun virtuaalikoneen (mahdollisesti useamman) ongelmien (joiden määrä ei ole ennalta tiedossa) löytäminen ja ratkaiseminen.

Koneeseen saa yhteyden ssh-clientilla (putty) ja omalla käyttäjätunnuksella (jolla on siellä sudo). Koneen nimi on tunnus-tentti.student.it.jyu.fi, missä tunnus on oma käyttäjätunnuksesi. (Jos koneita on useita, loput löytyvät ensimmäistä tutkimalla.) Aloita lukemalla /root/README (siellä ei ole tehtäviä, vaan hypoteettisen edellisen ylläpitäjän sekavia muistiinpanoja).

Tarvittaessa (jos ssh hyytyy tms) koneen konsoliin pääsee käsiksi ottamalla ssh-yhteyden koneeseen lonka5.it.jyu.fi (konsoliyhteys aukeaa automaattisesti, mitään muuta lonka5:ssä ei voi tehdä).

Tentissä saa käyttää niin paljon omia muistiinpanoja ja omia kurssin aikana tehtyjä virtuaalikoneita ja kaikkea netistä löytyvää tietoa kuin jaksaa ja ehtii. Mukaan saa tuoda kohtuullisen määrän omia papereita, mutta ei omia tietokoneita eikä muita laitteita.

Kaikenlainen kommunikointi ulospäin on kuitenkin kielletty: ei saa kysellä eikä vastailla (ei myöskään millään nettifoorumeilla tms), sähköpostia, ircciä jne ei saa käyttää. Ainoastaan passiivinen tiedonhaku on siis sallittu, ja vain luokan koneella.

Dokumentoi ratkaisusi tiedostoon /root/tentti.log: kuvaus (lyhyt) havaituista ongelmista ja ratkaisuista (vähintään cut'n'paste tehdyistä komennoista, mutta lisäselitykset ovat suositeltavia - niillä voi saada pisteitä hyvästä yrityksestä, vaikkei operaatio ihan onnistunutkaan).