TIES478 Demo3

Huom. Alla kaikkialla tunnus tarkoittaa omaa käyttäjätunnustasi.

Tehtävät 1, 2 ja 3 voi tehdä missä järjestyksessä tahansa, jos jossain tulee pitkä viive siirry välillä seuraavaan.


  1. Asenna virtuaalikoneesi tunnus1 uudestaan muuten samoilla asetuksilla kuin aikaisemminkin, mutta LVM:ää käyttäen ja muistia 256MB. Ennen asennusta tarkista paljonko tilaa /usr, /var ja /home käyttävät (du) ja miten iso swap on (cat /proc/swaps). Ota koko vanhan koneen image talteen ennen uudelleenasennusta (vaihda tiedostonimi). Asennuksessa osioi levy käsin ("Manual partitioning") ja käytä LVM:ää, alkuun kuitenkin erillinen pieni 300MB /boot, loppulevy yhtenä osiona (PV:nä), LV:t "root" (/), "usr", "var", "home" ja "swap1", koot aiemmin katsotun mukaan plus vähän (/, /usr ja /var vähintään 400M), kaikki ext4:ää paitsi /boot ext2. Asennuksen jälkeen asenna ja konfiguroi kaikki samat ohjelmat mitä siellä oli aiemminkin. Mounttaa vanha image toiseksi levyksi ja kopioi sieltä /home, /var/www, /etc/ssh ja mahdollisesti valikoituja tiedostoja muualta (/root, /etc, /var/log ...). Poista se kun sitä ei enää tarvita (säilytä toistaiseksi jos olet epävarma).

  2. Asenna virtuaalikoneesi tunnus2 uudestaan muuten samoilla asetuksilla kuin aikaisemminkin (muistia 192MB!), mutta käytä levyllä LVM:ää oletusarvoilla ("Use entire disk and use LVM"). Ennen asennusta ota vanhasta koneesta /home, /etc, /var ja /root talteen tar-komennolla ja asennuksen jälkeen palauta sieltä /home, /etc/ssh ja mahdollisesti muuta tarpeellista. Asenna ja konfiguroi taas samat ohjelmat kuin aiemminkin.

  3. Lisää tunnus-bak -koneestasi root-käyttäjän julkinen rsa-avain (id_rsa.pub) tunnus1 ja tunnus2 -koneidesi rootin authorized_keys -tiedostoihin. Varmista kokeilemalla, että tunnus-bak -koneen root pääsee ilman kyselyitä tunnus[12] -koneisiin sekä ssh:lla että rsync:illä. Kokeile koneen nimellä sekä domainin kanssa että ilman (tunnus1 ja tunnus1.student.it.jyu.fi)

  4. Asenna tunnus-bak koneeseen nfs-palvelu (nfs-kernel-server) ja jaa /backup-levy readonly-tilassa virtuaalikoneillesi tunnus1 ja tunnus2 (määritykset tiedostoon /etc/exports, käyttöön komennolla exportfs -a).

  5. Asenna tunnus1 -koneeseen nfs-common ja mounttaa käsin sinne /backup -hakemisto tunnus-bak -koneesta (johonkin tilapäiseen paikkaan). Asenna sitten sinne autofs ja määrittele se automounttaamaan se tarvittaessa polkuun /oma/backup (määritykset /etc/auto.master, /etc/auto.oma, indirect map). Tee sama automount-asetus tunnus2 -koneelle.

  6. Asenna tunnus1 ja tunnus2 -koneisiin nfs-palvelu ja konfiguroi ne niin, että automounttaavat toistensa kotihakemistot näkymään poluissa /oma/home1 ja /oma/home2.

  7. Laajenna tunnus1 -koneen systeemilevyryhmää lisäämällä sinne toinen, 2GB levy. Tarkista vapaa tila ennen ja jälkeen lisäyksen (vgdisplay, vgs).

  8. Siirrä tunnus1-koneessa /usr/local, /var/tmp ja /var/log (pysäytä rsyslogd) omiksi tiedostojärjestelmikseen. Tarkista vapaa levytila (df, vgs), buuttaa ja varmista, että kaikki toimii yhä oikein.

Varoitus: Seuraavat tehtävät saattavat vaatia vähän enemmän miettimistä.

  1. Pienennä tunnus-bak -koneen /home 100MB kokoiseksi. (Vihje: esim. (1) vaihda tunnus0:n kotihakemisto tilapäisesti muualle vipw -komennolla tai (2) lisää toinen käyttäjätunnus jonka kotihakemisto ei ole /home'n alla tai (3) salli tilapäisesti kirjautuminen suoraan roottina tai (4) käytä at-komentoa (asenna se ensin; crontab käy myös) tai (5) käynnistä kone recovery-tilassa (single-user).)

  2. Laajenna tunnus2 -koneen systeemilevyryhmää lisäämällä sinne toinen, 1GB levy. Tarkista vapaa levytila ennen ja jälkeen.

  3. Suurenna äsken lisätty levy 2GB:hen: qemu-img resize jne edellisten demojen tapaan plus LVM:n vaatimat temput (pvresize). Tarkista taas vapaa tila.

  4. Siirrä tunnus2-koneessa /usr ja /var omiksi tiedostojärjestelmikseen.

  5. Vaihda tunnus1 -koneen kahden levyn tilalle yksi isompi (yhtä iso kuin vanhat yhteensä). (Lisää ensin uusi ja poista sitten vanhat.)

  6. Bonustehtävä (vaikea): tunnus2:n root-tiedostojärjestelmään jäi edellisten tehtävien jäljiltä tyhjää tilaa. Pienennä sitä niin, että tyhjää jää enintään 50%.